Bienale Koper
OGENJ 3: Claudio Pasceri, violončelo in Simone Beneventi, tolkala
    Ogledov:26     A+ | a-

Nedelja, 1 December, 2024

Ura: 19:00

LOKACIJA: Palača Garvisi-Buttorai (Circolo)

×




PROGRAM:

C. Shaw: Boris Kerner (2012, rev. 2021) za violončelo in marimbo (slov. premiera)

C. Wolff: One coat of Paint 1 (2004) za violončelo in marimbo (slov. premiera)

D. Coll: Caldera (2016, rev. 2021) za violončelo in marimbo (slov. premiera)

D. Terranova: A feeling imagine the moving water (2021) za violončelo (slov. premiera)

Tradicionalna pravoslavna: Invocazione per Semantron 

O. Messiaen: Louange à l’Éternitè de Jesus da Quatuor pour la fin du temps (1941) za violončelo in marimbo 

J. S. Bach: Sarabanda iz Suite št.5 v c-molu, BWV 1011 (1717-1723) za violončelo

C. Magnan: Dagh (2005) za violončelo in marimbo

M. Marelli: Novità (2024) za violončelo in marimbo (svetovna premiera) 

F. Perotti: Selva d’autunno_Canzona (2021) za violončelo in marimbo (slov. premiera)

Izvajalca
Claudio Pasceri, violončelo
Simone Beneventi, tolkala


"Čudovit čelist Claudio Pasceri se je zelo vtisnil v moj spomin, s svojo muzikalnostjo in popolnim obvladovanjem svojega instrumenta, seveda tudi s svojim znanjem o glasbi današnjega časa."  Helmut Lachenmann
 
Claudio Pasceri je eden najbolj cenjenih italijanskih čelistov svoje generacije. Njegov solistični repertoar sega od Vivaldijevih koncertov do del Schnittkeja. Nastopa z orkestri, kot so Orchestre de Chambre de Toulouse, Camerata Royal Concertgebouw Amsterdam, Arpeggione Kammerorchester. Ena od njegovih interpretacij Schumannovega koncerta za violončelo je bila posneta v Bayerischer Rundfunk v Münchnu. Na področju komorne glasbe je igral z znanimi glasbeniki, kot so Salvatore Accardo, Pavel Gililov, Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Bruno Giuranna, Rohan De Saram, Rocco Filippini, Irvine Arditti, Gilles Apap. Redno vodi mojstrske tečaje in delavnice na evropskih glasbenih institucije, kot so Musicalta v Rouffachu, Università del Liceu v Barceloni, Leopold Mozart University v Augsburgu, Leeds University. Nekaj let je poučeval violončelo na Accademia di Musica di Pinerolo. Claudio Pasceri je umetniški vodja festivala sodobne glasbe EstOvest. Je rezidenčni umetnik 2023/2025 festivala Late Spring Music Festival | Reggia di Venaria Reale v Italiji.

Tolkalec Simone Beneventi je bil nagrajen s srebrnim levom na Beneškem bienalu glasbe 2010 (projekt Repertorio Zero). Njegovo raziskovanje zvoka, načrtovanje novih instrumentov in novih kompozicijskih rešitev za tolkala ga je pripeljala do sodelovanja s pomembnimi skladatelji, umetniki in mednarodnimi skupinami, kot so Berlin Piano Percussion, EnsembleKollektiv, Klangforum Wien, mdi, Mosaik, Phace, Prometeo, Sentieri Selvaggi, Zeitkratzer. Igral je z najprestižnejšimi italijanskimi orkestri, med drugim z milansko filharmonijo, beneškim teatrom La Fenice, Maggio Musicale Fiorentino, rimsko opero, Claudio Abbadovim Mozartovim orkestrom, Spiramirabilis in Mahlerjevim komornim orkestrom. Nastopa kot solist, predvsem kot interpret glasbe 20. in 21. stoletja na festivalih, kot so: Aperto, Autumn Warsaw, Beneški bienale, Zagrebški bienale, Gaida v Vilniusu, Huddersfield Contemporary Music, Mednarodni festival v Krakovu, Impuls v Grazu, Manca v Nici, Milano Musica, Traiettorie v Parmi. Je ustanovitelj in umetniški vodja ansambla ZAUM_percussion, ki je nastal v okviru triletne rezidence (2018-21) festivala Milano Musica. Izdal je štiri solo albume (založba Stradivarius) in sodeloval pri številnih drugih snemalnih projektih za različne evropske založbe. Ustvaril je in izvajal originalno glasbo za plesne predstave (Aterballetto), gledališče (Franco Parenti), neme filme (Drakula Bele Lugosija) in kratke filme (Catherine van Campen). Sodeluje z umetniki nekdanjega Consorzio Produttori Indipendenti: Massimo Zamboni, Simone Filippi, Giovanni Lindo Ferretti. Po študiju na italijanskih konservatorijih je nadaljeval izobraževanje na Akademiji Teatro alla Scala v Milanu, na Bolonjski univerzi (DAMS), na Conservatoire National Regional de Paris, na ESMUC v Barceloni in na Hochschule für Musik v Baslu. Je profesor tolkal na konservatoriju v Reggiu Emiliji in gostujoči predavatelj na Akademiji Katarine Gurska v Madridu. Trenutno pripravlja knjigo z več kot 250-imi intervjuji z vodilnimi skladatelji in izvajalci tolkalne glasbe v Italiji od petdesetih let 20. stoletja do danes. Živi med Reggio Emilijo in Berlinom.