Bienale Koper


Uvodna beseda

 
Nič ne bo zaznamovalo leta 2020, kot ga zaznamuje virus COVID-19. Nobena ideja, noben dosežek, nobena prireditev ne bo imela takega mesta v spominu ljudi, kot jo bo imel pojav tega virusa. Virus si je prilastil velik del časa našega vsakdana. V določenih pogledih je situacija, v kateri živimo, gotovo prelomnica in posledice tega obdobja šele prihajajo.
Včasih ljudje govorimo o drugih časih, o hudih časih o neprimernih časih … v resnici pa so se prav v tistih bolj temnih časih dogajale pomembne zadeve, ki so ostale last kulturne zakladnice človeštva. Ena izmed teh je prav gotovo skladba Kvartet za konec časa, ki jo je Olivier Messiaen napisal leta 1940 in je bila prvič izvedena v koncentracijskem taborišču.
Včasih se sprašujem, koliko smo sploh zmožni dojemati čas, tisti čas, ki ni samo tek od ene dejavnosti k drugi obveznosti, tisti čas, ki postane beg pred samimi sabo, pred življenjem, ampak tisti čas, ki nas napolnjuje s smislom našega obstoja. Zdi se mi, da smo na razpotju. Ljudje so v vrtincu vse večje negotovosti, sistem inštitucij je nestabilen zaradi vse večje nezaupljivosti. Mogoče ti občutki vodijo v konec nekega obdobja in v začetek novega. Vprašanje je le, če bomo vztrajali v neprijetnih vzorcih, zgolj zaradi strahu pred novim, ali če bomo končno le začeli iskati nove načine življenja, nove poti do našega bistva in našega smisla.
Razmišljati o organizaciji festivala v tem času je zame en mali korak proti drugačnemu načinu razmišljanja, korak proti izhodu iz cone udobja, strahu in neaktivnosti. Letošnji bienale je moj prispevek k podpori kulture in glasbe, je izziv iskanja alternativnih načinov izražanja in novega stika z ljudmi. Nimam nobenega zagotovila, da bomo festival izpeljali in niti nobenega zagotovila, da bomo našli alternativne poti. Vendar največ kar lahko naredimo, je še naprej gojiti naše strasti ter ostati budni in čuječi do utripa življenja v nas. Poglobiti se v svoje sposobnosti, v svoje dolžnosti, s zavestjo, da dejanja posameznika vplivajo na življenja drugih.
Verjamem, da bomo tako imeli dovolj moči za stopiti novim izzivom naproti. Naproti začetku časa …

Tatjana Jercog
 

with the friendly support of: