RAZSTAVE 2018


Gojiti transcendentalne vrline pomeni, očistiti svojih šest čutov tako, da premagamo šest tatov. Pregnati tatu očesa, tako da opustimo svet oblik, je dobrodelnost. Preprečiti vstop tatu ušesa, tako da se izognemo poslušanju zvokov, je morala. Ugonobiti tatu nosu, tako da poenotimo vse vonjave, je potrpežljivost. Obvladati tatu ust, tako da zlomiš željo po okušanju, hvali in razlagi, je predanost. Ukrotiti tatu telesa, tako da ostaneš nedotaknjen pred občutki dotika, je meditacija. Podrediti tatu uma, tako da ne kloneš pred iluzijami, ampak vadiš popolno prisotnost uma, je modrost.
(Bodhidharma, 483 – 540)


Od 3. do 7. december 2018, od 8. do 20. ure, Avla Glasbene šole Koper
Karlheinz Stockhausen
Pripravila: Vanja Gregorič

KarelheinzDan
Otvoritev razstave: 3. 12. 2018 - 19.00

Od 3. do 7. december 2018, od 8. do 16. ure, Pokrajinski muzej Koper
ZVEN KAMNA
mag. Alenka Vidrgar, akad. kip.
Producent projekta: Društvo Slovenski tolkalni projekt & Alenka Vidrgar
Koncept: Alenka Vidrgar, Franci Krevh
Akustika kamnitih skulptur: Matevž Bajde, Alenka Vidrgar, Franci Krevh
Fotografije: Luka Karlin

zven kamna

ZVEN KAMNA je glasbeno kiparski projekt, ki je nastal s sodelovanjem Slovenskega tolkalnega projekta in Alenke Vidrgar. Kamen ni samo estetski oz. vizualni element, niti ni samo izvor zvoka; je vizualno zvočna sinergija, saj se pri projektu povezujeta kiparstvo in glasbena umetnost ter odpirata nove poti na področju likovne umetnosti in glasbe. Kiparka in tolkalci so raziskovali in veliko časa preživeli v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči. ZVEN KAMNA je inovativen projekt ter odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN.
Projekt je nadaljevanje projekta ZVENEČE SKULPTURE, ki so ga izvedli na Ljubljanskem Festivalu leta 2016. Od tedaj je gostoval v Žalcu, Kranju in Celovcu.

zven kamna

Akademska kiparka magistra umetnosti Alenka Vidrgar (Ljubljana, 1958) je študirala na Pedagoški akademiji in Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1985 zaključila magistrski študij pri profesorjih Slavku Tihcu, Dragu Tršarju in dr. Tomažu Brejcu. Med študijem kiparstva, keramike, grafike in vizualnih komunikacij je raziskovala tudi medij fotografije. Po diplomi je med leti 1985–1989 poučevala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Od leta 1989 je samozaposlena v kulturi in za JSKD že dvajset let vodi letne kiparske delavnice v kamnolomu Lesno Brdo. Na Republiškem izpitnem centru je zunanja ocenjevalka za maturitetni predmet likovna teorija, piše pa tudi knjige za otroke; Glina, Leteča riba in Igrača zate. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, kjer je bila tudi predsednica Sekcije ilustratorjev in Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Doma in v tujini je postavila več javnih kiparskih del. Njena dela so v zbirki Junij, ki jo hrani Arhitekturni muzej v Ljubljani, v zbirki Kabineta slovenske fotografije v Kranju in v zbirki Moderne galerije v Ljubljani. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi leta 2017 nagrado za dosežke na področju kiparstva in umetniških del v javnem prostoru.

kamen

Barbara Sterle Vurnik
POGOVORI S KAMNOM

Kiparski svet Alenke Vidrgar ni svet mirujočih in neslišnih stvari, predmetov in snovi. Ujet v negibne gmote in pod njihove povrhnjice bi namreč že zdavnaj počil. Je predvsem svet iskanja svobode in življenja, še zlasti tam, kjer se na prvi pogled zdi, da ga ni. Najnovejša dela, ki jih je avtorica poimenovala Zveneče skulpture, so tako posvečene kamnu; materiji, ob kateri smo vedno znova presenečeni, da jo lahko slišimo in začutimo njen utrip.
Vse od prazgodovine so človeške roke stoletja iskale načine, kako iz »mrtvega« monolitnega kosa gmote ustvariti nekaj »živega«, bodisi funkcionalnega bodisi izpovednega; podobe, kipe, ki bi bili projekcija realnosti. Vse dokler ni nekaterim kiparjem v 20. stoletju uspelo prebiti meje negibnega in razširiti polja skulpture v območje novih idej, podob, konceptov, medijev. Danes obstaja mnogo ustvarjalcev, ki prek teh meja niso posegli in so ostali zavezani tradiciji, mnogim pa so bile izziv in so se znašli na presečišču različnih praks, ki jih ponuja nov čas. Alenka Vidrgar je zavzela svojstven položaj – njeno kiparstvo stoji v razkoraku med enim in drugim polom. Po eni strani se njeno delo spogleduje s preteklostjo, starodavnimi principi, arhetipi, vzorci, po drugi strani pa je vpeto v neposredno sedanjost, realnost v trenutek tukaj in zdaj. Uporablja najbolj prvinske in tradicionalne metode in material, se z njim pogovarja prek dotika in hkrati uresničuje sodoben kiparski koncept, kjer skulptura prehaja iz objekta v prostorsko postavitev, postaja ideja, proces. Avtorica se že desetletja posveča pojmom, kot so materija, bivanje, narava, človek. In kamen je bil skorajda naravna izbira medija za uresničevanje teh idej v njenih novih Zvenečih skulpturah. Te v sebi enakovredno združujejo tako vizualne kot tudi taktilne, gibljive in zvočne komponente. Med seboj se prepletajo in vplivajo druga na drugo v tolikšni meri, da se njihove posamezne primarne govorice stapljajo v en sam univerzalni jezik. Ta nam tako na dobesedni kot na simbolni ravni pripoveduje zgodbe, ki jih nosi v sebi kamen. V njegovi čudežni notranji sredici je namreč shranjeno tisočletja staro speče življenje, je kot okamenel fosil nekega minulega časa. Dostopno je le najbolj potrpežljivim umetnikom, ki so sposobni toliko časa obdelovati kamen, z njim govoriti, da njegovo zgodbo lahko končno osvobodijo materialnosti. Vidrgarjevi je uspelo sprostiti v zrak, v današnji prostor in čas prav to njegovo davno preteklost. Osvoboditi njegov spomin in glas. Da vse to lahko deli z nami, pa je potreben tudi naš dotik njenih skulptur. Šele ta namreč sproži komaj zaznavno, a intenzivno vibriranje materiala in izjemne zvoke. Njihova posledična glasbena funkcionalnost dodatno širi avtoričin kiparski svet in nas popelje celo v zgodovino glasbe in številnih različic litofonov, kamnitih glasbil, ki so navduševala ljudi že v 17. stoletju. Vidrgarjevi pri tem seveda uspe preprečiti zdrs v območje izključno funkcionalne vloge glasbila. Svoje Zveneče skulpture ohranja na kompleksni ravni interaktivne in večplastne umetniške izjave.
Njena dela torej ustvarjajo specifično zvenečo in gibajočo se mentalno pokrajino, ki reflektira preteklost in sedanjost ter številne notranje in zunanje impulze; tako tiste, ki izhajajo iz kiparkinega miselnega sveta, kot tiste, povezane s samo kamnito materijo, in ne nazadnje tudi tiste, ki jih ustvarja okolje okrog te pokrajine in iz nas, ki se jih dotikamo. Zbujajo številne asociacije, predvsem pa širijo naše razumevanje okolja, ki nas obdaja.


Articon     Livartis     Bolje     Marmor