okus

Okus hrane, predmeta, osebe lahko prevara, ker vsebuje preveč možnosti zmote. Lahko je pod vplivom našega teka, naše radovednosti, našega hrepenenja, trenutka presenečenja ali vajenosti. Samo priokus obdrži resnični okus, res da zvodenelega, vendar tudi očiščenega; in samo v ozadju okusa se pojavi resnična podoba osebe, predmeta, hrane, ki smo jo okusili.
(Arthur Schnitzler, 1862-1931)

concert 4. koncert
Četrtek, 6. december 2018, ob 19. uri, Koncertna dvorana GŠ KoperLuka Batista, kitara in elektronika (Slovenija) WWW

Élise Jacoberger, fagot (Francija)


PROGR concert M:

Toshio Hosokawa (1955): Sen VII (1995) za solo fagot

Olga Neuwirth (1968) Torsion (2003-2005) za fagot in trak
new prva izvedba v Sloveniji

Olav Lervik (1982) Rotor (2010) za solo fagot
new prva izvedba v Sloveniji

Luka Batista (1993): karnatX5 (2018)
new prva izvedba

Luka Batista (1993): batty_psekt7.5 (2018)
new prva izvedba

Luka Batista (1993): bufferfun (2018)
new prva izvedba


Batista

Luka Batista (Koper, 1993) je v Amsterdamu delujoči kitarist, skladatelj in elektronski glasbenik. Trenutno se izpopolnjuje na podiplomskem študiju programa Live Electronics na konzervatoriju v Amsterdamu. Pod mentorstvom glasbenikov Marcel Wierckx, Jos Zwaanenburg, Frank Baldé, Jorge Isaac in Hidde de Jong, se posveča interaktivni kompoziciji in izvajanju, audiovizualni glasbi, spacializaciji zvoka in izdelavi dodatkov za akustične inštrumente z uporabo senzorjev. Z glasbo se je začel ukvarjati s sedmimi leti, ko je pod mentorstvom Friderika Kinga na Glasbeni šoli Koper začel igrati klasično kitaro. Študij je nadaljeval na Umetniški gimnaziji Koper pri Tanji Brecelj Vatovec in Marku Feriju. Sočasno je v njegovem glasbenem razvoju vse večjo vlogo začela imeti električna kitara, ki mu je odprla vrata do raziskovanja vrste drugih zvrsti, kjer sta improvizacija in ritem dve izmed prevladujočih glasbenih sestavin. Leta 2013 se je preselil na Nizozemsko, kjer se je na amsterdamskem konservatoriju Conservatorium van Amsterdam vpisal na dodiplomski študij jazz kitare in se štiri leta izpopolnjeval pri kitaristih Jesse van Ruller, Maarten van der Grinten, Martijn van Iterson, Martien Oster, Edoardo Righini in Matiss Cudars, ter maja 2017 diplomiral. Na Umetniški gimnaziji se je pod mentorstvom Ambroža Čopija začel ukvarjati tudi s kompozicijo. Med študijem na amsterdamskem konservatoriju je imel ure kompozicije z glasbeniki André Douw, Yaniv Nachum, Amit Gur, Joël Bons, Richard Ayres. Skladanje zdaj prevzema središče njegove pozornosti in med drugim v veliki meri vpliva na njegov pristop k igranju kitare. Intenzivno se ukvarja z raziskovanjem uporabe tehnologije pri ustvarjanju glasbe, njenega vpliva na igranje akustičnih glasbil in razmerja med akustičnim in digitalnim zvokom.

O glasbi
Luka Batista stremi k širjenju možnosti igranja električne kitare z uporabo tehnologije, z namenom, da bi se oddaljil iz območja varnosti in udobja, ki ga ponujajo ustaljene navade, povezane z igranjem tega inštrumenta. Strukturo njegovih skladb v veliki meri določa njegov pristop k delu, značilen za modularne sintetizatorje, ter računalniški algoritmi, ki vseskozi analizirajo živo igranje kitare. Posledično elektronski del ob vsaki izvedbi zveni drugače. Slednje v kombinaciji z Batistino improvizacijo s koreninami v jazzu pripomore k živahnosti in spontanosti glasbe. Njegovo zanimanje za elektroniko se je rodilo iz želje po raziskovanju kreativne uporabe temeljnih značilnosti narave zvoka in meja slušne percepcije. Skrbna pozornost na timbre (barva zvoka) ima velik vpliv na izbiro tonskega materiala in harmonijo, kot tudi na načine, na katere združuje akustični in digitalni zvok. Čas, ritem in groove so zanj enako pomembni elementi. V tem aspektu njegove glasbe je možno slišati vplive raznih stilov elektronske plesne glasbe, kot so breakcore, glitch in techno, ter vpliv južno-indijske karnatske glasbe.


Jacoberger

Elise Jacoberger (1982) prihaja iz francoskega mesta Guebwiller. Fagot je študirala na konservatoriju v Baslu in kasneje pri profesorju Pascalu Galloisu na Univerzi za umetnost v Zürichu, kjer je opravila specializacijo iz interpretacije sodobne glasbe. Kot svobodna umetnica fagotistka sodeluje z različnimi komornimi skupinami in orkestri v Franciji, Nemčiji in Švici. Med drugimi naj omenimo ansamble, kot so Ensemble Intercontemporain, Ensemble MusikFabrik, Basel Sinfonietta in Ensemble proton bern. Kot solistka in komorna glasbenica se je predstavila na pomembnih festivalih. Med pomembnejše spadajo prav gotovo MaerzMusik, Ultraschall, Kalv Festival, Venice Biennale, Lucerne Festival, Darmstadt Summer in Huddersfield Contemporary Music Festival. Elise je premierno izvedla več skladb za svoj instrument. Med drugimi so to dela skladateljev Harrisona Birtwistla, Vinka Globokarja, Olge Neuwirth in Marca Sabate. Vodila je mojstrske tečaje in delavnice na glasbeni akademiji Hanns Eisler, na Glasbenem konservatoriju v Leipzigu, na državni Univerzi v Washingtonu in na Univerzi umetnosti v Tehranu.