concert 1. koncert
Ponedeljek, 3. december 2018, ob 19.30, Pokrajinski muzej Koper


Glasbeno kiparski projekt ZVEN KAMNA

Slovenski tolkalni projekt SToP (Slovenija) WWW
Matevž Bajde,
Franci Krevh
, kamnita glasbila
Franc Kosem
, trobenta

Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper (Slovenija) WWW
Dirigentka: Maja Cilenšek


PROGR concert M:

Slovenski tolkalni projekt SToP

Tilen Slakan: Prebujanja (2016) (Jakob Barba) 

&

Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper
Zborovodkinja: Maja Cilenšek

Pavle Merku (1927 – 2014): Koprive (Marko Kravos)

Pavle Merku (1927 – 2014): Jabolko (Tone Kuntner)

Pavle Merku (1927 – 2014): Quasi lento iz Tri uspavanke za Jasno
Andreja Miknič, klarinet
Sindija Šiško, klavir

Bojan Glavina (1961): Čuj pesem deževja (Maksa Samsa)
Ireneja Nejka Čuk, sopran
Sindija Šiško, klavir

Bojan Glavina (1961): Voda
Maja Filipič - Eva Veršič, klavir

Bojan Glavina (1961): Svetli akordi klavirja (Srečko Kosovel)
Ana Dadič, flavta
Caroline Ulaga, klarinet                                          
Sindija Šiško, klavir

Ambrož Čopi (1973): Ave Maria

Ambrož Čopi (1973): Pater noster

Ambrož Čopi (1973): Arioso iz Pet metamorfoz za dve violini
Katja Dadič - Maša Stopar, violina

Lojze Lebič (1934): Od blizu in daleč: I. Ptička svarilka / III. Jemlji, jemlji zdaj slovo
Ana Birsa, sopranska in tenorska klj. flavta

Lojze Lebič (1934): Aprilske vinjete: I. Energico con moto / II. Molto quieto
Ana Dadič, flavta

Lojze Lebič (1934): Zima (Hasin, Kobajaši Isa, Masaoka Šiki)

Tadeja Vulc (1978): O Sapientia

Tadeja Vulc (1978): Občutja I
Veronika Vižintin, harmonika

Federica Lo Pinto (1997): Il Richiamo
new prva izvedba

Gaia Sluga, poezija
Andrija Šulić, elektronika

Mentorji:
Borut Vatovec, prof., Denys Masliuk, prof., Aleš Grosek prof., Sonja Horvat , prof., Mateja Bajt, mag. art., prof. Borut Zagoranski, prof. Uroš Rojko


Stop

SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP).
Odprtost glasbenim vplivom in novim idejam vodi akademske tolkalce, zbrane v skupini SToP, v zanimive projekte. Njihova dinamična ustvarjalnost in želja po izvajanju strogo klasične glasbe, lastnih skladb, enako pa tudi sodobne in elektroakustične tolkalne glasbe, potrjujeta edinstvenost skupine v Sloveniji in tujini. V zadnjem obdobju se povezuje z drugimi glasbenimi in sploh umetniškimi zvrstmi. Raziskuje sinergijo različnih umetniških polj in se (zavestno) odmika od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada. V sezoni 2018/2019 obeležuje 20. letnico delovanja (več na: www.stop-projekt.com). WWW

Stop

FRANCI KREVH je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Borisu Šurbku. Je član Orkestra Slovenske filharmonije. V tem času se je predstavil tudi kot solist (Tan Dun: Paper Concerto,; Nina Šenk: Quadrum), komorni glasbenik (Tolkalni ansambel Slovenske filharmonije) in ustvarjalec ter povezovalec simfoničnih koncertov za mlade poslušalce. Tolkala in tolkalna glasba predstavljajo središče njegovega poklicnega in prostočasnega zanimanja. Tako že vrsto let soustvarja programsko shemo Slovenskega tolkalnega projekta. Nove izzive išče z Ansamblom za sodobno glasbo MD7 ter ansamblom za staro glasbo Capella Carniola. Je soavtor Tolkalnega terminološkega slovarja ter vodja tolkalnih krogov (www.tolkalnikrog.si).

Stop

MATEVŽ BAJDE je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1997 je član Orkestra Slovenske filharmonije. Občasno sodeluje pri projektih sodobne glasbe (Neofonia, Festival Slowind idr.) ter muzicira z drugimi ansambli (Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, Glasbena mladina Slovenije) in orkestri. Igra tudi v Trobilnem ansamblu Slovenske filharmonije in je član Slovenskega tolkalnega projekta.

FRANC KOSEM je od leta 2004 solo trobentač osrednjega državnega Orkestra Slovenske filharmonije ter od leta 2015 profesor trobente in komorne igre na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zaslužnega profesorja Antona Grčarja, dodatno pa se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pri profesorju Reinholdu Friedrichu. Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in širom po svetu, kot so Festival Ljubljana, Festival Maribor, Slowind, Gustav Mahler Wochen Toblach, Pacific Music Festival Sapporo, Lucerne Festival ter osrednja koncertna prizorišča po Evropi, na Japonskem, v Braziliji in v Washingtonu. Doslej je krstno izvedel preko trideset del slovenskih skladateljev, številne posnetke njegovih izvedb hrani arhiv Radia Slovenija. Je redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije ter vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS. Franc Kosem je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2012.

Stop

TILEN SLAKAN je pričel svojo glasbeno pot v GŠ Risto Savin Žalec, kjer se je začel učiti igranja na trobento in klavir. Igranje na trobento je nadaljeval na umetniški gimnaziji v Velenju, nato pa še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu prof. Stanka Arnolda. V srednji šoli se je začel navduševati tudi nad komponiranjem, pri prvih korakih pa mu je pri tem pomagal prof. Slavko Šuklar. V času študija trobente je vzporedno opravljal tudi študij kompozicije in se nato vpisal na magistrski študij glasbeno-teoretske pedagogike – smer kompozicija. V študijskem letu 2017/2018 je absolvent in pripravlja magistrsko delo ter zaključni magistrski koncert pod mentorstvom prof. Marka Mihevca.

JAKOB BARBO študira orkestralno dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Marku Letonju in Simonu Dvoršaku. Kot pesnik se udejstvuje že od začetka gimnazije, v času katere je v založništvu Literarnega kluba L'etažer izdal prvo samostojno pesniško zbirko Ki k roži. Njegove pesmi so bile večkrat nagrajene, med drugim je bil nominiranec za prejem Župančičeve frulice (2015) za zbirko sonetov. Deluje tudi kot libretist – prva kratka opera na njegovo besedilo L'Petit Cafe (skladateljice Teje Merhar) je bila leta 2015 izvedena v ljubljanski SNG Opera in Balet Ljubljana.

 

Zbor

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek prepeva osem let. Na mednarodnem tekmovanju  »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Večkrat je bil povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in  2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Večkrat je izvedel novitete je izvedel skladbe priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Bojan Glavina, Ambrož Čopi, Tadeja Vulc, Matej Bonin in Andrej Makor.

Maja

Maja Cilenšek je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo pod mentorstvom Marijana Gabrijelčiča. Zaposlena je na Glasbeni šoli Koper ter na Osnovni šoli Koper. Z različnimi zbori je na tekmovanjih doma in v tujini prejela številne nagrade ter posebna priznanja. V repertoarje rada uvršča novitete slovenskih skladateljev in s tem vzpodbuja  ustvarjanje novih zborovskih del. Kot predavateljica in strokovna ocenjevalka sodeluje na seminarjih in drugih zborovskih  prireditvah v Sloveniji, Italiji in Avstriji. V letu 2009 je prejela zlato plaketo ZKD MOK za posebne avtorske dosežke na glasbenem področju. Oktobra 2012 je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Riminiju prejela posebno priznanje za najboljšega dirigenta tekmovanja. Oktobra 2014 ji je Ministrstvo za šolstvo RS podelilo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva.