RAZSTAVE 2016

Torek, 8. novembra 2016 ob 19. uri - Pokrajinski muzej Koper
Otvoritev razstav

Tema ekstempora: NOROST
Organizatorka: Dragica Samsa

Extempore

8. - 13 novembra 2016 - Pokrajinski muzej Koper
Razstave nagrajenih likovnih del
in likovnih del ožjega izbora
7. mednarodnega ekstempora

Na ogled do 13.11.2016 – po urniku muzeja

8. - 28. novembra 2016 - Atrij Gimnazije Koper
Spremljevalna razstava izbranih likovnih
del udeležencev ekstempora

Na ogled do 28. 11. 2016

Extempore

O RAZSTAVI …

V noro lepi jesenski sredi, 28. septembra 2016, dvainštirideset dni pred začetkom Bienala sodobne glasbe z naslovom Norost se je na ulicah Kopra zgodil prvi dogodek. V simbiozi 7. mednarodnega slikarskega ekstempora in delavnice glasbene improvizacije so mladi iz različnih osnovnih in srednjih šol ter dijaki umetniške gimnazije likovne in glasbene smeri pod mentorstvom skladatelja Mateja Bonina z likovno in glasbeno govorico interpretirali različne poglede na norost in razumevanje le-te v domišIjijskih kompozicijah, v katerih je čutiti veliko osebnega izražanja in občutenja pojma norosti, ter v presenetljivih glasbenih improvizacijah.

Pridružili so se jim tudi dijaki gledališčniki, fotografi in snemalec, ki so dogodek popestrili in dokumentirali. Na zaključni prireditvi s podelitvijo nagrad pa so udeležence presenetili dijaki glasbeniki in občinstvu približali norost še z igro » pogovora« različnih instrumentov. Nenavadni zvoki, ki jih po navadi nismo vajeni, so prihajali iz različnih koncev atrija in ustvarili noro vzdušje, kar je potrdil tudi aplavz občinstva. Slike udeležencev ekstempora pa so povedale vsaka svojo zgodbo.

Nekaj povzetkov obrazložitve predsednice strokovne komisije, Sanje Tosič, nam potrdi, kako večplastno vidijo mladi norost. V kategoriji umetniška gimnazija likovne smeri je strokovna komisija podelila dve prvi nagradi.

»Nadrealistična pripoved, prvonagrajene dijakinje umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Koper Gaje Lapanje Stanič, ustvarjena s kombinacijo ilustracije, kolažne tehnike in odtisov, v osrčje zgodbe postavi črno-belo kravo. V nas strmi z belega ozadja s teksturo sveže pohojenega papirja, obuta v davno pozabljene kotalke. Seveda lahko dvorepo kravo z zelenim balončkom, ki v nas prešerno bolšči, medtem ko z nje poganja strupena rdeča mušnica, označimo kot noro domiselno, celo ponorelo prikazen, ki poraja vprašanje: So nore krave res nore ali so nori norci, ki blazno uživajo v norosti norih krav, medtem ko se one kotalkajo in se od sončnih žarkov skrivajo za dežniki nad glavami?«
Na križišču slikarstva, kolaža in ilustracije se v dinamični kompoziciji svetlikajo podobe človeških obrazov, ki jih prežema patos – bolezensko stanje duševnosti, psihoze in shizofrenost. Prvonagrajeni dijak umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Koper Kristian Župan z ilustracijo, z risbo v sliki, odpre prostor v prostoru, svetel prostor, odpre pogled na temačno ozadje z apokaliptičnim vzdušjem, kjer biva bolna norost na čelu z igrivim mrtvim sončkom, ki se cinično smehlja.

Slika prvonagrajene osnovnošolke, Lee Žigante, iz OŠ Vojke Šmuc Izola, »gledalčevo oko povabi na pot po mestni cesti, kjer je osrednja tema norost predstavljena kot družbena ločnica med redom in neredom, običajnim in neobičajnim, med statiko in dinamiko in med kvadratom in packo …«

»Ekspresivni patos informacijsko-komunikacijske tehnologije, prvonagrajeni srednješolec iz Srednje tehnične šole Koper Petja Kocet upodobi v kompoziciji, zgrajeni iz predmetov potrošniške kapitalistične družbe, in tako pokaže na ujetost družbe v tehnologijo sodobnega časa: dobo zaslonov, trdih diskov, čipov, adapterjev in ostalih produktov masovne proizvodnje. Trobenta, cigareta in ostale oblike, ki spominjajo na internetne ikonice, pričajo o poplavi oz. prenasičenosti internetnih podatkov, ki lebdijo v temačnih prostorih zavesti. Otožni, naveličani, sivi duhovi, ujeti v črnino zaslona, projektirajo čustveni simbol z apatičnim izrazom robota, izraz otopelosti človeka, ki jo podpira tipografski napis s trdega diska, You Hate.

Ko gledamo in poskušamo razumeti te likovne izpovedi mladih, se lahko vprašamo: »Koliko njihovih slik je pokazalo tudi na drugo plat norosti? Ali je lahko norost za mlade tudi nekaj noro lepega, noro srečnega, noro zaljubljenega, noro svobodnega … Kaj je mladostna norost? Ali je »mladost norost, čez jarek skače, kjer je most«, kot pravi pregovor. Kaj nam želijo mladi povedati ali jim znamo prisluhniti, ali jim dopuščamo svobodo, da skočijo dovolj daleč …, ali pa jih pospremimo čez most, ki pa se lahko na sredini zlomi …? Kdo je potem manj nor …? Veliko odgovorov je skritih v teh slikah, vidite jih lahko na razstavi v Pokrajinskem muzeju Koper in v atriju Gimnazije Koper in si ob tem oglejte tudi film Jana Krevatina o samem dogajanju tega norega dne.

Dragica Samsa