Norost, gospod, se sprehaja po svetu kot sonce; ni ga kraja, kjer ne bi sijala.
William Shakespeare (1564-1616): Dvanajsta noč.

Lotevati se neke stvari na vedno enak način in obenem pričakovati vsakič drugačne rezultate, je najzanesljivejši znak norosti.
Albert Einstein (1879-1955)

6. zaključni koncert
LAert OBVESTILO: V dvorani Sv.Frančiška je žal odpovedalo gretje, zato priporočamo za vsak slučaj toplejša oblačila.
Sobota, 12. novembra 2016 ob 19. uri - Protokolarno-prireditvena dvorana Sv. Frančiška v Kopru

Dekliški pevski zbor GŠ Koper (Slovenija)
Zborovodja: Maja Cilenšek
Klavir: Sindija Šiško

Carl Rosman (Nemčija – Anglija), glas WWW

Ansambel Neofonia
(Slovenija)
Anja Brezavšček, flavta
Tadej Kenig, klarinet
Klemen Golner, klavir-čembalo
Matjaž Porovne, violina
Igor Mitrovič, violončelo
Matevž Bajde, tolkala
Dirigent: Steven Loy
(Slovenija – ZDA) WWW

PROGR concert M:

Jacobus Gallus (1550 – 1591): Pueri Hebraeorum

Giovanni Pierluigi da Palestrina (c. 1525 – 1594): Pueri Heabraeorum

Ambrož Čopi (1973): *Cantate Domino… omnis terra (Hommage a Claudio Monteverdi iz Two sacred Hymns)

Uroš Rojko (1954): Sončnice (Svetlana Makarovič)

Federica Lo Pinto (1997): *Dihanje (Federica Lo Pinto)

Uroš Rojko (1954): Bu (Uroš Rojko)

*Prva izvedba

concert

Sir Peter Maxwell Davies: Eight Songs for a Mad King - monodrama
(libretto: Randolph Stow, na besedilo words of George III)

 

Dekliški pevski zbor GŠ Koper Koper je zrasel iz Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek prepeva šest let. Na mednarodnem tekmovanju »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil tudi mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Povabljen je bil na zborovske festivale v Italiji, Avstriji in Sloveniji (»Musica Attiva« - Piazzola sul Brenta, »Chiavi d`argento« - Chiavenna, »Styria Cantat« ter »Voices of Spirit« - Gradec, Mednarodni zborovski festival Koper). Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in 2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

V zboru prepevajo: Babič Nadja, Barač Barbara, Birsa Krušec Ana, Bubnič Ana, Čuk Nejka, Dadič Katja, Filipič Maja, Gregorič Andreja, Grižon Gaja, Jerman Lara, Kozlovič Manca, Koželj Ana, Marjanovič Katarina, Ogrin Marina, Lo Pinto Federica, Sluga Gaia, Šker Eris, Šmajgl Mia, Terbižan Martina, Turk Valentina, Veršič Eva, Vižintin Veronika.

Zbor Koper

 

Maja Cilenšek je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo pod mentorstvom Marijana Gabrijelčiča. Zaposlena je na Glasbeni šoli Koper ter na Osnovni šoli Koper. Z različnimi zbori je na tekmovanjih doma in v tujini prejela številne nagrade ter posebna priznanja. V repertoarje rada uvršča novitete slovenskih skladateljev in s tem vzpodbuja ustvarjanje novih zborovskih del. Kot predavateljica in strokovna ocenjevalka sodeluje na seminarjih in drugih zborovskih prireditvah v Sloveniji, Italiji in Avstriji. V letu 2009 je prejela zlato plaketo ZKD MOK za posebne avtorske dosežke na glasbenem področju. Oktobra 2012 je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Riminiju prejela posebno priznanje za najboljšega dirigenta tekmovanja. Oktobra 2014 ji je Ministrstvo za šolstvo RS podelilo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva.

Maja Cilenšek

 

Carl Rosman, rojen v Angliji, je študiral klarinet v Avstraliji s profesorjema Phillipom Miechelom v Melbournu in s Petrom Jenkinom v Sidneju, kjer je magistriral na Sidnejskem konservatoriju za glasbo leta 2001. Kot solist se predstavlja tako z romantičnim repertoarjem, kot s sodobnimi deli. Še posebno je poglobil izvedbe najtehtnejših sodobnih skladb. Carl je prvič nastopil v Evropi leta 1994 v Darmstadtu, kjer je prejel nagrado »Kranichsteiner«. Leta 1995 je bil povabljen kot rezidenčni umetnik na Akiyoshidai Festival: od takrat dalje se je začela njegova solistična glasbena pot v Evropi, Avstraliji, ZDA, na Japonskem in v Južni Koreji. Kot rezidenčni umetnik je sodeloval še na Univerzi v Queenslandu in na Akademiji Schloss Solitude v Stuttgartu. V letih 2007/2008 je predaval na Univerzi Brunel v Londonu. Trenutno Rosman živi v Kölnu. Je stalni član in, skupaj z Markom Knoopom, umetniški vodja ansambla musikFabrik ter član ansambla ELISION. Redno sodeluje tudi z drugimi glasbenimi skupinami kot so: Ascolta (Stuttgart), Ensemble Phoenix (Basel), Ensemble Modern/Ensemble Modern Orchestra, s slednjim je posnel zgoščenko z deli Huguesa Dufourta, Jörga Widmanna in Harrisona Birtwistleja, Ensemble SurPlus (Freiburg), Ensemble Mosaik (Berlin), Reservoir (Velika Britanija), Theater Freiburg in z Gavin Bryars Ensemble. Med zadnjimi koncerti kot solist z orkestrom naj omenimo izvedbo skladbe »Akt, eine treppe herabsteigend« Mathiasa Spahlingerja s pozavnistom Mikom Svobodo in Simfoničnim orkestrom »Rundfunk Sinfonieorchester Berlin«, pod vodstvom dirigenta Johannesa Kalitzke. Rosman je večkrat nastopil tudi v vlogi dirigenta in sicer z ansambli: Libra, ELISION, Ensemble Musikfabrik, Ensemble Ascolta in Sydney Alpha, z deli Albana Berga (Kammerkonzert), Varèsa (Ionisation), Bouleza (Le marteau sans maître), Cage (Concert for Piano and Orchestra) in Ferneyhougha.

Pomembnejši dosežki kot dirigent so: koncerti v dvorani »Studio of the Sydney Opera House«, na Adelaide Festival in na Huddersfield Festivalu, snemanje del Chrisa Dencha za založbo NMC, leta 2005; snemanje skladb Lize Lim in Alda Clementija za založno Mode, leta 2007. Leta 2009 je vodil ansambel ELISION v Veliki Britaniji v premierni izvedbi skladbe Richarda Barretta »Opening of the Mouth« na Huddersfield Festivalu. Posebnost Carlovega umetniškega udejstvovanja so nastopi v vlogi pevca. Premierno je izvedel dela za glas solo Evana Johnsona, Aarona Cassidya in mnogo drugih. Leta 2011 je nastopil, v scenski uprizoritvi skupine La Fura dels Baus na festivalu Wiener Festwochen, v vlogi Kassandre/Athene v Xenakisovi »Oresteïa«. Marca 2014 je izvedel skladbo Maxwella Daviesa »Eight Songs for a Mad King« v Baslu, ob prisotnosti skladatelja. Maja in novembra istega leta je s tem delom še večkrat nastopil na gostovanjih. Carla veseli predvsem aktivno sodelovanje s skladatelji, s katerimi sodeluje pri izvedbah in snemanjih pomembnejših sodobnih del. Posnel je skladbo Briana Ferneyhoughja »Time and Motion Study I« za založbo ETCETERA, opus za klarinet solo skladatelja Michaela Finnissya za založbo METIER, dve solo skladbi Richarda Barretta za založbo NMC. Pred kratkim je z ansamblom musikFabrik posnel skladbo »Babil« Georgesa Aperghisa (za WERGO), »La Chute d’Icare« Briana Ferneyhougha z ansamblom ELISION (za Kairos) in dela za klarinet solo Aarona Cassidya (za NEOS). Med pomembnejša dela, ki so bila napisan zanj spadajo: »Ruins within« Chrisa Dencha, »INGUZ« za A-klarinet in violončelo Lize Lim, »Interference« (za kontrabas klarinet in vokal v razponu 5 oktav) Richarda Barretta ter »Flechtwerk« (za klarinet in klavir – z Markom Knoopom) in »Damespiel« za solo bas klarinet Georgesa Aperghisa. Carl redno piše strokovne članke za glasbene revije. Njegovi prispevki o glasbi Lize Lim in Chrisa Dencha so izšli v reviji Musik und Ästhetik.


Carl Rosman

 

Neofonía je komorna zasedba iz Ljubljane, ki se posveča bogastvu in raznolikosti glasbe ustvarjene v zadnjih 60 letih. Zasedbo sestavljajo vrhunski slovenski instrumentalisti, ki s strastjo poustvarjajo sodobno glasbo. Od ustanovitve leta 2010 je Neofonía slovenskemu občinstvu predstavila nekatere izmed najbolj vplivnih skladateljev druge polovice 20. stoletja, kot so György Ligeti, Gérard Grisey, Tristan Murail, Helmut Lachenmann, Luigi Nono, Salvatorre Sciarrino, Kaija Saariaho, Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Wolfgang Rihm in Fausto Romitelli, kot tudi glasbo vzhajajočih skladateljskih imen, kot so Ondřej Adámek, Pierre Jodlowski, Dai Fujikura, Paul Clift, Aurélio Edler-Copes in mnogi drugi. Od vsega začetka Neofonía deluje kot ansambel cikla sodobne glasbe Predihano v produkciji Cankarevega doma. Na uvodnem koncertu omenjenega cikla aprila 2010 je zasedba prvič v Sloveniji predstavila prvo polovico monumentalnega in vplivnega dela Gerarda Griseya Les espaces acoustiques in požela izjemno pozitivne odzive kritikov ter poslušalcev. Štiri leta pozneje je Neofonía ponovila uspeh s koncerti glasbe Györgya Ligetija, na katerem so izvedli nekatera izmed njegovih poglavitnih del, kot sta Komorni koncert in Koncert za klavir. Zadnje dve leti se Neofonía posveča predvsem glasbi za ansambel in elektroniko.

Neofonija