Modrosti je treba često dati podobo norosti, da se ji lahko omogoči vstop.
Denis Diderot (1713-1784)

Ljudje bodo vedno nori in tisti, ki mislijo, da jih bodo ozdraveli, so še najbolj nori.
Voltaire (1694-1778): Pismo; Luïsa Dorotea de Saxònia-Meiningen

2. koncert
Sreda, 9. novembra 2016 ob 19. uri - Koncertna dvorana GŠ Koper

Godalni kvartet Dissonance (Slovenija)

Janez Podlesek, violina
Matjaž Porovne, violina
Oliver Dizdarevič, viola
Klemen Hvala, violončelo

Dissonance

PROGR concert M:

Michele Marelli (1978): *EMLA 5% za godalni kvartet/per quartetto d'archi/ for string quartet
*prva izvedba/premiere

Nina Šenk (1982): Cikel petih skladb za godalni kvartet/ per quartetto d'archi/for string quartet
Intro, Igra, Ujeti trenutek, Fiasco, Caprice za štiri

Wolfgang Amadeus Godalni kvartet št. 19 v C-duru, K465 »Disonančni«
Mozart (1756.1791): Adagio-Allegro, Andante cantabile, Menuetto-Allegro, Allegro molto

dissonance

 

Godalni kvartet Dissonance sestavljajo člani Orkestra Slovenske filharmonije, ki so se zbrali za prvo slovensko izvedbo godalnega kvarteta priznanega slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča. Po uspešni predstavitvi so se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju odločili, da prerastejo v stalno zasedbo. Od tedaj je kvartet nastopil v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, na Svetovnih glasbenih dnevih »WMD 2015«, v okviru Imaga Sloveniae, na Festivalu Soboški dnevi 2016, na Festivalu Maribor in ostalih prizoriščih. V sodelovanju s priznanim italijanskim klarinetistom Michele Marellijem je kvartet na festivalu Musica IN Estate 2015 v Acqui Terme – Alessandrija (Italija) in v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices v Kopru izvedel projekt »Destrukturirani Mozart«. Ime ansambla je povzet po istoimenski Mozartovi skladbi, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot asistent profesorja Primoža Novšaka ter umetniški vodja Komornega godalnega orkestra AG. Za svoje dosežke je prejel vrsto nagrad. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino, leta 2012 pa Plaketo mesta Ljubljana. Leta 2013 je posnel prvo solistično zgoščenko z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Violinist Matjaž Porovne, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka. Izpopolnjeval se je še na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju in na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, kjer je leta 2013 tudi magistriral.
Izpopolnjeval se je pri priznanih pedagogih: Gerhard Schulzu, Rudolfu Gählerju, Jerroldu Rubensteinu, Igorju Ozimu, Tomažu Lorenzu, Hagaju Shahamu, Eszter Hafner, Ebenhardu Felzu, ter pri članih Godalnega kvarteta Artemis, Godalnega kvarteta Vogler in Godalnega kvarteta Apollon Musagete. V letih 2011-2012 je bil zaposlen v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2012 pa je zaposlen v Orkestru Slovenske filharmonije.

Oliver Dizdarević je glasbeno izobraževanje začel v rojstnem Beogradu z Mirjano Asurdžić in Dejanom Mihailovićem, nadaljeval pa je v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku na podiplomskem študiju. Tekom šolanja je prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih nagrad. Od leta 1999 je član Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Violo igra vzporedno z violino od srednje šole naprej, kot violist je deloval tudi v kvartetu Slovenske filharmonije. Sodeloval je v različnih komornih sestavah s priznanimi svetovnimi umetniki na festivalih v Sloveniji in tujini. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino, leta 2012 pa Plaketo mesta Ljubljana.

Violončelist Klemen Hvala se je šolal na SGBŠ v Ljubljani pri prof. Matiji Lorenzu. Študij glasbe je nadaljeval na AG v Ljubljani v razredu prof. Miloša Mlejnika. Študij je zaključil z odlično oceno. V komorni igri se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Y. Gutmanu, M. Mlejniku, H. Fistru, I. Ozimu in drugih priznanih profesorjih. Po končanem dodiplomskem študiju je postal član Orkestra Slovenske filharmonije, leto dni kasneje pa tudi ustanovni član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. V ansamblu je deloval kot violončelist in asistent tedanjega umetniškega vodje, leta 2001 pa je prevzel programsko vodenje ansambla. Za svoje dosedanje delo je Klemen Hvala kot član Komornega godalnega orkestra SF prejel več priznanj: nagrada Prešernovega sklada (1999), Župančičeva nagrada (2004), Betettova listina (2006) in Plaketa glavnega mesta Ljubljana (2012).