Ne lažite si! Če kdo izmed vas misli, da je moder v tem svetu, naj postane nor, da postane moder, kajti modrost tega sveta je pri Bogu norost ...

Paolo di Tarso/Pavel iz Tarza (5 – 67): 1. Pismo Korinčanom (3:18-19)

1. koncert
Torek, 8. novembra 2016 ob 20. uri – Pokrajinski muzej Koper

Zbor Slovenske filharmonije (Slovenija) WWW
Gašper Banovec, Martin Logar, tenor
Mateja Langus, sopran
Dirigentka: Martina Batič

sf apz Dss

V okviru cikla »Simfonic voices« APZ-ja Univerze na Primorskem in v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev
in s Pokrajinskim muzejem Koper ob 500. obletnici Vittora CarpacciaWWW

Zbro SF
Foto: Janez Kotar

PROGR concert M:

Fabio Nieder (1957): *PUOB'Č (slovenska ljudska iz Sela na Koroškem)
Iacobus Gallus (1550–1591): ECCE DOMINUS VENIET, OM 1/19
Andrej Misson (1960): *NOCTURNO (Feri Lainšček)
Iacobus Gallus (1550–1591): QUI MIHI CRUDE DOLOR, OM 2/33
Andrej Makor (1987): *CRUCIFIXUS
Iacobus Gallus (1550–1591): LAETEMINI CUM IERUSALEM, OM1/5
Tomaž Habe (1947): *ZALIV I (Ciril Zlobec)
Iacobus Gallus (1550–1591): QUOD LATET, IGNOTUM EST, OM 10
Aldo Kumar (1954): *IN SEGLA JE ZA HIP V CVETOČI LAN (Tone Pavček)
Iacobus Gallus (1550–1591): ALLELUIA, CANTATE DOMINO CANTICUM NOVUM, OM 2/34
Ambrož Čopi (1973): *TIŠINA (Ciril Zlobec)
Iacobus Gallus (1550–1591): LAUDATE DOMINUM IN SANCTIS EIUS, OM 4/144
Nana Forte (1981): *DO NOT STAND AT MY GRAVE AND WEEP (Mary Elizabeth Frye)
Lojze Lebič (1934), prir.: *FČELICA ZLETEILA (po ljudskih motivih iz Prekmurja)

*prva izvedba / premiere

 

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991 kot »društvo posebnega družbenega pomena«. Misel na zbor take vrste, posveti in razprave o njem pa segajo že v poldrugo leto pred tem. Po sedmih letih delovanja je leta 1998 postal organizacijska enota Slovenske filharmonije Od formalne ustanovitve spomladi leta 1991 ga je do jeseni leta 2009 vodil njegov dolgoletni umetniški vodja dr. Mirko Cuderman. Od sezone 2009/2010 sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič postala umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor. Z Zborom Slovenske filharmonije je od leta 1991 sodelovalo 107 dirigentov: na koncertih vokalno-instrumentalne glasbe – največ na filharmoničnih abonmajskih koncertih – vsi najvidnejši slovenski in ugledni tuji dirigenti. Njegovi gostje so bili tudi številni znani slovenski in tuji pevci solisti. Sodelovali so naslednji slovenski dirigenti: Tomaž Faganel, Stojan Kuret, Urša Lah, Marko Ozbič, Borut Smrekar, Matjaž Šček, Sebastjan Vrhovnik ter lani Helena Fojkar Zupančič na festivalu Slovenski glasbeni dnevi in Ambrož Čopi na Festivalu Europa Cantat v Pécsu na Madžarskem. V Pod vodstvom Mirka Cudermana je posnel več kot 80 zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Konec leta 2014 je zbor pod vodstvom Martine Batič posnel zgoščenko posvetnih skladb Ambroža Čopija z naslovom Sanjam, za katero je skladatelj med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada.
Zbor Slovenske filharmonije redno gostuje v tujini. Tesno je sodeloval s hrvaškim festivalom Varaždinski baročni večeri ter nastopal na festivalih in abonmajih v Avstriji, na Madžarskem in Nizozemskem, v Italiji, zadnje sezone redno z Orkestrom Haydn iz Bocna na Južnem Tirolskem. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije z izbranimi solisti, med njimi z Ano Netrebko, pod vodstvom Emmanuela Villauma sodelovala pri koncertni izvedbi opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posnela za znano založbo Deutsche Grammophon. Zbor je prejemnik več slovenskih in hrvaških umetniških priznanj in nagrad, med njimi priznanja Ministrstva RS za kulturo, treh priznanj, medalje in treh nagrad Ivana Lukačića, ki jih vse podeljuje festival Varaždinski baročni večeri, hrvaške nagrade za dosežke v glasbi Porin in »Povelje« Republike Hrvaške.

Martina Batičje doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma 2004 in 2009 je uspešno vodila zbor Opere SNG Ljubljana. Od jeseni 2009 je pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za področje zbora, od leta 2012 pa tudi umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije. Jeseni leta 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi. Med pomembnejšimi koncerti preteklih sezon je treba omeniti koncert s Komornim zborom Erica Ericsona v Stockholmu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma (2011), koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije v Ljubljani (2013), koncert s Švedskim radijskim zborom na slovitem Festivalu Baltskega morja (Baltic Sea Festival 2014), zaključni koncert sezone z zborom RIAS Kammerchor (2016) ter koncert z Zborom Nemškega radia MDR (Festival Achava 2016). Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Hartmut Haenchen, Gianandrea Noseda, Markus Stenz in drugi.

Martina Batič
Foto: Janez Kotar